Waarom kinderen ook ‘Nee!’ moeten horen

waarom kinderen ook _NEE!_ moeten horenHet klinkt misschien gek, maar NEE horen, grenzen krijgen, is belangrijk voor je kinderen. Zo leren ze omgaan met het feit dat:

  • je niet altijd alles krijgt
  • je niet altijd alles mag
  • je je behoeften soms moet uitstellen
  • andere mensen en kinderen soms botsende wensen hebben
  • je het ‘overleeft’ als je NEE hoort.

 

Het leren omgaan met NEE is voor het ene kind makkelijker dan voor het andere. Jantje haalt misschien zijn schouders op en gaat verder met spelen, terwijl Juliette boos wordt, dan verdrietig, vervolgens haar uiterste best doet haar ouders te overreden, voordat ze het (als haar ouders inmiddels niet hebben toegegeven!) los kan laten.

Jantje zal er waarschijnlijk minder last van hebben als dingen niet helemaal gaan zoals hij wil. Terwijl Juliette daar flink door van slag is.

Door grenzen aan te geven aan je kind, leert hij/zij met deze frustratie om te gaan. En dat is een belangrijke vaardigheid. Later zal ook niet alles gaan zoals we het het liefste willen. De mate waarop wij met tegenslag en frustratie kunnen ‘dealen’ , kan een voorwaarde zijn voor geluk.

Dus ouders, voel je niet schuldig als je kind iets niet mag. En houdt voet bij stuk. Je levert een bijdrage aan zijn/haar toekomstig geluk.

 

Kun je wat ondersteuning daarin gebruiken? Ik geef een workshop over grenzen stellen op vrijdag 29 januari in Haarlem. Kijk hier voor meer informatie.