Wat is een opvoedopstelling?

In een individuele opvoedopstelling wordt zichtbaar wat er op een dieper niveau speelt. Het kan iets zijn bij één van de ouders, bij één of meerdere kinderen of in de relatie tot elkaar. Het kan zelfs iets vanuit voorouders zijn dat meegenomen wordt ‘in het systeem’, oftewel het gezin. Hierdoor stroomt de energie niet, neemt niet iedereen zijn of haar eigen plaats in, is draagkracht en draaglast ongelijk verdeeld; kortom er is iets dat blokkeert.

Doordat het in een opstelling zichtbaar en voelbaar wordt, ontstaat er vaak helderheid: “Ja! Zo ervaar ik het. Aha, dus dit is wat dwars zit.”

In een opstelling gaat het niet zozeer om het gedrag dat zichtbaar is in het leven van alledag. Het gaat over zaken die op een dieper, basaler niveau liggen zoals: ballast voor een ander dragen, verstrikkingen tussen mensen in plaats van vrije verbondenheid, teveel of te weinig verantwoordelijkheid nemen/dragen.

Een opstelling valt lastig uit te leggen, je moet het ervaren.

Als strubbelingen in je gezin, bij je kind of in het ouderschap vaak terugkeren of weerbarstig zijn, kan een opvoedopstelling helderheid geven. Als er emoties bij de ouder of een kind zijn die erg heftig zijn, kan het zijn dat er iets op dieper niveau wordt geraakt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hevige boosheid, aan overdreven bezorgdheid, aan een zwaar, somber gevoel, aan een machteloos gevoel, aan claimgedrag of eenzaamheid. Door de opstelling gaat de energie weer stromen. Het effect is vaak wonderbaarlijk, zowel bij de ouder als bij het kind lucht het op, komt er ruimte.

Bij een individuele opvoedopstelling werk je als ouder samen met mij. Zonder dat het kind aanwezig is of wordt belast.

We starten met een gesprek waarin we naar de kern van het probleem gaan. Daarna volgt de opvoedopstelling.

Heb je het gevoel dat dit jou kan helpen? Maak een afspraak!

Wil je eerst even telefonisch overleggen? Dat kan ook. We maken dan een afspraak voor een gratis telefonisch kennismaakgesprek. Stuur me een mail met je vraag en je telefoonnummer: desiree@studio-orij.nl.

Duur individuele opvoedopstelling: 1,5 – 2 uur

Kosten: € 135

opvoedcoaching