gluten- en lactosevrije recepten

Hier zijn onze ‘klassiekers’:

 

Pasta met sugo.

Sugo betekent saus. Dit sugo-recept komt van onze Italiaaanse grootmoeder.

Ingrediënten:

2 ons gehakt

1 steel bleekselderie

een stuk winterwortel (niet te veel dan wordt het te zoet)

bosje peterselie

ui (niet te veel)

2 knoflooktenen, geperst

(verse) oregano en basilicum

scheutje olijfolie

blik gepelde tomaten

evt. spaanse peper erbij

evt. scheutje rode wijn

 

  • Alle groenten fijn snijden
  • laten sudderen in de olie
  • vlees erbij, flink roeren
  • blik gepelde tomaten erbij, evt. scheutje rode wijn
  • anderhalf uur laten sudderen
  • let op aanbranden, evt. wat water erbij
  • proeven en zout erbij

Kook de (glutenvrije) spaghetti.

Serveer met verse basilicum en/of geraspte (parmezaanse) kaas. En een lekker glas rode wijn natuurlijk.

 

kikkererwtenpreisoep (naar een recept van Jamie Oliver)

Ingrediënten:

blik kikkererwten

2 aardappelen, geschild en in blokjes

2 preien, gewassen en in ringen

scheutje olijfolie

2 tenen knoflook, geperst

1 liter groente- of kippenbouillon

zout en peper

geraspte Parmezaanse kaas

extra vergine olijfolie

 

  • Giet het blik kikkererwten in een zeef en spoel met koud water af.
  • Zet een pan met dikke bodem op met een scheutje olijfolie. Laat de prei en de knoflook met een snuf zout op laag vuur zachtjes bakken tot ze zacht en zoet zijn.
  • Voeg de aardappel, kikkererwten en bouillon toe en laat een kwartier zachtjes koken.
  • Zet de staafmixer in de pan en pureer, maar pureer het niet helemaal fijn.
  • Proef of je er nog zout en peper in wilt doen.
  • Serveer met een scheutje lekkere olijfolie en wat vers gemalen peper en geraspte kaas erop

 

Pompoensoep met prei en kerriepompoen

Ingrediënten:

1 oranje pompoen, gewassen en in stukjes gesneden

1 prei, gewassen en in ringen

1 teen knoflook, geperst

1 eetlepel kerriepoeder

1 liter groente- of kippenbouillon

evt. geraspte kaas

 

  • Verwarm een pan met dikke bodem met een scheutje olijfolie en de kerriepoeder.
  • Voeg de prei toe en laat 5 minuten zachtjes smoren.
  •  Doe de stukken pompoen erbij en laat een paar minuten meebaken, roer.
  • Bouillon erbij en een kwartier zachtjes laten koken.
  • Proef of er nog peper en zout bij moet.
  • Pureer de soep.
  • Serveer met een schaaltje geraspte kaas erbij.

 

 

Rijst met curry

Ingrediënten:

basis:

4 ons biologische kippendijfilet, in stukjes gesneden

2 eetlepels milde Patak’s (potje)

1 blikje kokosmelk

 

Je kunt deze basis (maar het hoeft niet) aanvullen met bijvoorbeeld:

1/2 gesneden paprika

een paar tomaten in blokjes

een handje cashewnoten

1/2 courgette in stukjes

 

  • Kook de rijst.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg de lepels Pataks toe.
  • Bak de stukjes kippendij rondom lichtbruin.
  • Voeg evt. de groentes toe. Bak even mee.
  • Giet de kokosmelk erbij en zet het vuur laag.
  • Proef na een minuut of 20, en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Bestrooi evt. met de cashewnoten.