De uitnodiging- een helpend verhaal

Photo credit: Tomi Tapio via Foter.com / CC BY-SA

Photo credit: Tomi Tapio via Foter.com / CC BY-SA

We hadden het over haar zoontje: de moeder en ik. We onderzochten samen hoe het kwam dat, laten we hem Johnny noemen, zo verlegen was. Hij paste zich altijd aan, zo klein als hij was, aan wat de anderen wilden. Zoals zijn grote broer en zus.

We gunden het hem om meer zijn eigen gang te gaan en zijn eigen behoeften te uiten. Hij was tenslotte nog maar 3 jaar.

In een uitgebreid gesprek met zijn moeder gingen we op zoek naar wat zijn onbewuste overtuiging over zichzelf zou kunnen zijn waardoor hij zich zelf zo wegcijferde. Er was niet iets gebeurd in zijn leventje, maar wacht eens.. de moeder vertelde over haar zwangerschap. Een arts had tegen haar na een test gezegd dat haar kind waarschijnlijk zwaar gehandicapt zou zijn. De precieze details laat ik nu buiten beschouwing. Het punt was dat de moeder daardoor het kind eigenlijk niet wilde.

Die test en/of die arts hadden het bij het verkeerde eind: het kind was gezond. Maar dit zou weleens de reden kunnen zijn dat Johnny zich zo bescheiden opstelde. Was hij wel gewenst?

 

Ik maakte voor hem een helpend verhaal. Het ging over een vriendengroepje dat uitgenodigd wordt voor het feestje van Puck. Maar de uitnodiging voor Flippie het konijntje, onze hoofdpersoon, raakte kwijt. Al zijn vriendjes werden dus uitgenodigd behalve hij. Wat een verdriet. Sip kroop Flippie weg. Zijn vrienden kwamen erachter dat hij wel degelijk welkom was op het feestje maar dat de uitnodiging was weggewaaid. Ze zochten Flippie overal om hem dat te vertellen, maar Flippie was goed verstopt. Uiteindelijk werd Flippie gevonden en Puck vertelde het konijntje dat hij wel zeker welkom was. Sterker nog: zonder Flippie zou het feestje helemaal niet zo leuk zijn! Flippie werd helemaal warm in zijn buik en ze hadden een geweldig feest.

 

Dit verhaal las de moeder voor aan Johnny. En Johnny leefde op. Hij speelde wat uitbundiger en was vrolijk. Nog steeds is Johnny een heel sociale jongen, vertelt zijn moeder. Hij is nu 13 jaar. Maar hij is zich bewust van zichzelf en durft zijn eigen koers te volgen.

Of het door het verhaal komt, is natuurlijk niet te zeggen. Maar het heeft hem wel goed gedaan.

 

Wil je meer lezen over wat een verhaal voor je kind kan betekenen? Ik werd ooit geinterviewd voor de J/M over de kracht van verhalen. Lees het artikel uit de J/M hier.

 

Wil je leren hoe jij zelf een helpend verhaal kunt schrijven voor je kind? Kom naar de workshop op vrijdag 15 januari van 10.30 tot 16.30 uur in Haarlem. Hier vind je meer informatie en kun je je inschrijven.